Ιστορία του Ναού

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται στην άνω πόλη της Πάτρας μεταξύ Γούναρη και Γερμανού και δυο τετράγωνα από την πλατεία Ομονοίας. Ιστορικά στην πόλη των Πατρών συναντάται από το 1688 και το 1819 τον συναντούμε ως Μητροπολιτικό Ναό με τέσσερις εφημέριους και με το επισκοπικό οίκημα στην πίσω πλευρά του ναού το οποίο διατέλεσε και κατοικία του μητροπολίτη παλαιών Πατρών Γερμανού.

Το 1877 αποφασίζεται η ανέγερση νέου μεγαλύτερου οικοδομήματος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πιστών. Στην εφημερίδα «Γερμανός» (8/4/1877) υπάρχει το πρακτικό δημοπρασίας για ανασκαφή θεμελίων και ανέγερση νέου ναού. Κτίζεται τότε με εισφορές των ενοριτών και ανακαινίζεται εκ θεμελίων. Ο παλαιός ναός απείχε 6-7 μέτρα από την οδό Αγίου Δημητρίου, ο τωρινός είναι επί αυτής. Έτσι καταλήφθηκε μέρος του άλλοτε επισκοπικού οικήματος, το οποίο βρίσκονταν βορειοανατολικά του ναού. Εγκαινιάσθηκε στις (16/3/1880) από τον επίσκοπο Ιθάκης Γαβριήλ  Έχει παρεκκλήσιο την Αγία Αικατερίνη.

Σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πατρών είναι ένας από τους ομορφότερους ναούς που έχει να επιδείξει η πόλη των Πατρών. Είναι βυζαντινή σταυροειδής μετά τρούλου, με δύο πανέμορφα κωδωνοστάσια. Η κεντρική Αγία Τράπεζα του ναού είναι αφιερωμένη στον Αγιο Δημήτριο και η πλαϊνή Αγία Τράπεζα είναι αφιερωμένη στον Νεομάρτυρα Ζαχαρία